В региона


В Региона на Бадевци, ще намерите интересни забележителности от Еленския балкан, които заслужава да се видят като например:
Къпиновски манастир

Къпиновски манастир

Kъпиновският манастир се намира на 27 км от комплекс "Синабовите къщи", 18 километра от град Велико Търново и на 24 километра северозападно от град Елена в близост до река Веселина в полите на живописния Еленски балкан в Стара планина.

Плаковски манастир

Плаковският манастир “Св. Пророк Илия” се намира близо до село Плаково, на 25 км от комплекс "Синабовите къщи" и на 18 км. южно от Велико Търново.

язовир Йовковци
-->

язовир Йовковци

Язовирът е един от най-големите по площ язовири в Република България. Изграден е на река Веселина близо до град Елена, на територията на община Елена. Намира се на 9 км от комплекс "Синабовите къщи".

Килифаревски манастир

Смята се, че в първоначалния си вид Килифаревският манастир е построен между 1348 и 1350 г. Разстояние до комплекс "Синабовите къщи" - 22 км.

връх Чумерна

Връх Чумерна е най-високият връх (1536 м.) в източна Стара планина. През зимния сезон се събират много туристи за традиционния ски турнир по свободно спускане за купа „Чумерна“, провеждащ се ежегодно през месец февруари.

„Водопада” на р. Мийковска

Той е обявен за защитен природен обект със заповед N 1427 от 13.05.1974 г. на МГОСП. Заедно с водопада се защитава и прилежащата му околна територия с площ 3,0 ха. Надморската височина, на която се намира е 400м. Водопадът се намира южно от махала Христовци, землище на с.Руховци, на 27 км от комплекс "Синабовите къщи".